15 december 2007

De tien geboden, de Joodse wetten en het heden

De tien geboden zijn nog altijd belangrijk. De wetgeving in Nederland als seculiere staat is ook op deze geboden gebaseerd.

Exodus 20 (NBV)
1 Toen sprak God deze woorden:
2 ‘Ik ben de HEER, uw God, die u uit Egypte, uit de slavernij, heeft bevrijd.
3 Vereer naast mij geen andere goden.
4 Maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding van iets dat in de hemel hier boven is of van iets beneden op de aarde of in het water onder de aarde. 5 Kniel voor zulke beelden niet neer, vereer ze niet, want ik, de HEER, uw God, duld geen andere goden naast mij. Voor de schuld van de ouders laat ik de kinderen boeten, en ook het derde geslacht en het vierde, wanneer ze mij haten; 6 maar als ze mij liefhebben en doen wat ik gebied, bewijs ik hun mijn liefde tot in het duizendste geslacht.
7 Misbruik de naam van de HEER, uw God, niet, want wie zijn naam misbruikt laat hij niet vrijuit gaan.
8 Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. 9 Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, 10 maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt voor u, voor uw zonen en dochters, voor uw slaven en slavinnen, voor uw vee, en ook voor vreemdelingen die bij u in de stad wonen. 11 Want in zes dagen heeft de HEER de hemel en de aarde gemaakt, en de zee met alles wat er leeft, en op de zevende dag rustte hij. Daarom heeft de HEER de sabbat gezegend en heilig verklaard.
12 Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven in het land dat de HEER, uw God, u geven zal.
13 Pleeg geen moord.
14 Pleeg geen overspel.
15 Steel niet.
16 Leg over een ander geen vals getuigenis af.
17 Zet uw zinnen niet op het huis van een ander, en evenmin op zijn vrouw, op zijn slaaf, zijn slavin, zijn rund of zijn ezel, of wat hem ook maar toebehoort.’

In de Bergrede (Mat.5-7) geeft Jezus veel voorbeelden van het vertalen van oudtestamentische geboden naar het Nieuwe Testament.
Jezus vertaalt de daad naar een hartsgesteldheid. Het gaat bij ALLE verboden over het ontbreken van liefde tegenover God en de medemens.
Naast het verbod noemt benadrukt Jezus ook de positieve kant: het gebod van de liefde en de noodzakelijke uitwerking ervan in daden.

In Romeinen 8 staat: Wees elkaar niets schuldig, behalve liefde, want wie de ander liefheeft, heeft de gehele wet vervuld. Dit staat ook in Galaten 5:14 want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’

Deze geboden zullen altijd geldig blijven. Het is niet afhankelijk van de context en dat is zo gaaf.

Nu worden ook heel veel andere Joodse wetten genoemd in de Bijbel die veel mensen als gewelddadig zien waarbij mensen bijvoorbeeld gestenigd moeten worden. Hoe zit dat dan? Het nieuwe testament leert ons daarover het volgende:
Handelingen 15:
19 Daarom ben ik van mening dat we de heidenen die zich tot God bekeren geen al te zware lasten moeten opleggen, 20 maar dat we hun moeten schrijven dat ze zich dienen te onthouden van wat door de afgodendienst bezoedeld is, van ontucht, van vlees waar nog bloed in zit en van het bloed zelf. 21 In haast elke stad wordt de wet van Mozes immers al sinds mensenheugenis verkondigd en op iedere sabbat in de synagogen voorgelezen.’
en
28 In overeenstemming met de heilige Geest hebben wij namelijk besloten u geen andere verplichtingen op te leggen dan wat strikt noodzakelijk is: 29 onthoud u van offervlees dat bij de afgodendienst is gebruikt, van bloed, van vlees waar nog bloed in zit, en van ontucht. Als u zich hier aan houdt, doet u wat juist is. Het ga u goed.’
Besnijdenis is bijvoorbeeld ook niet nodig wat ook benadrukt wordt in Galaten 6:
15 Het is volkomen onbelangrijk of men wel of niet besneden is, belangrijk is dat men een nieuwe schepping is. 16 Laat er vrede en barmhartigheid zijn voor allen die bij deze maatstaf blijven, en voor het Israël van God.

Maar het naleven van de nog geldende wetten alleen is niet genoeg om rechtvaardig te worden. Sterker nog, dat doet er min of meer niet toe. Een hele mooie heldere bijbeltekst hierover:
Galaten 2:
15 Hoewel wij Joden van geboorte zijn en geen zondaars uit andere volken, 16 weten we dat niemand als rechtvaardige wordt aangenomen door de wet na te leven, maar door het geloof in Jezus Christus. Ook wij zijn tot geloof in Christus Jezus gekomen om daardoor, en niet door de wet, rechtvaardig te worden, want niemand wordt rechtvaardig door de wet na te leven. 17 En in ons streven om door Christus rechtvaardig te worden, blijkt dat wijzelf ook zondaars zijn. Betekent dit dat Christus dus in dienst staat van de zonde? Natuurlijk niet. 18 Maar wanneer ik weer aanneem wat ik had verworpen, maak ik van mezelf opnieuw een overtreder. 19 Want ik ben gestorven door de wet en leef niet langer voor de wet, maar voor God. Met Christus ben ik gekruisigd: 20 ikzelf leef niet meer, maar Christus leeft in mij. Mijn leven hier op aarde leef ik in het geloof in de Zoon van God, die mij heeft liefgehad en zich voor mij heeft prijsgegeven. 21 Ik verwerp Gods genade niet; als we door de wet rechtvaardig zouden kunnen worden, zou Christus voor niets gestorven zijn.

Maar waarom is er dan die wet als het eigenlijk enkel gaat om liefde en om geloof? In datzelfde boek in hoofstuk 3 wordt dat uitgelegd:
19 Waarom dan toch de wet? De wet is later ingevoerd om ons bewust te maken van de zonde, in de tijd dat de nakomeling aan wie de belofte was gedaan nog komen moest. Ze werd door engelen aan een bemiddelaar gegeven. 20 Maar bemiddeling is niet nodig wanneer er maar één is die handelt, en God handelt alleen. 21 Is de wet daarom in strijd met Gods belofte? Absoluut niet. Als de wet leven zou kunnen brengen, zou de wet ons ook rechtvaardig kunnen maken. 22 Maar de Schrift heeft alles in de macht van de zonde gelegd, zodat de belofte kon worden gegeven op grond van geloof in Jezus Christus, aan wie op hem vertrouwen. 23 Voordat dit geloof kwam, werden we door de wet bewaakt; we leefden in gevangenschap tot het geloof geopenbaard zou worden. 24 Kortom, de wet hield toezicht op ons totdat Christus kwam, zodat we door ons vertrouwen op God als rechtvaardigen konden worden aangenomen. 25 Maar nu het geloof gekomen is, staan we niet langer onder toezicht, 26 want door het geloof en in Christus Jezus bent u allen kinderen van God. 27 U allen die door de doop één met Christus bent geworden, hebt u met Christus omkleed. 28 Er zijn geen Joden of Grieken meer, slaven of vrijen, mannen of vrouwen – u bent allen één in Christus Jezus. 29 En omdat u Christus toebehoort, bent u nakomelingen van Abraham, erfgenamen volgens de belofte.
Hier kunnen we ook lezen dat er geen verschillen zijn in mensen! Dus de Joodse wetten zijn nu onnodig geworden door Jezus Christus.
Het gaat om geloof, hoop en liefde!
1 Korintiërs 13: 13 Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde.

8 december 2007

Als het leven soms pijn doet

Dit is een mooie tekst om te lezen/horen en vooral om te bidden als je moeilijke momenten in je leven hebt.

Als het leven soms pijn doet - Elisa en Reni Krijgsman

Als het leven soms pijn doet
En de storm gaat tekeer
In een tijd van moeite en verdriet
Het is alsof de zon niet meer opkomt
En het altijd donker blijft
En de ochtend het daglicht nooit meer ziet

Juist op die momenten, als het echt niet meer gaat
Laat me merken, laat me voelen
Dat U werkelijk bestaat
Dat Uw armen om mij heen zijn
En Uw liefde mij omgeeft
Dat ik zal zien als ik terugkijk,
Dat U mij gedragen heeft

Als ik kom met al mijn vragen
Met m’n twijfels en m’n pijn
Met m’n angst en onveiligheid
Lijkt de hemel soms van koper
Geen gebed komt er doorheen
En ik verstik in onzekerheid

Juist op die momenten, als het echt niet meer gaat
Laat me merken, laat me voelen
Dat U werkelijk bestaat
Dat Uw armen om mij heen zijn
En Uw liefde mij omgeeft
Dat ik zal zien als ik terugkijk,
Dat U mij gedragen heeft

Heer, wilt U mij helpen
Als ik moe ben of verward
Dat het geloof in mijn verstand
Ook zal leven in mijn hart

Juist op die momenten, als het echt niet meer gaat
Laat me merken, laat me voelen
Dat U werkelijk bestaat
Dat Uw armen om mij heen zijn
En Uw liefde mij omgeeft
Dat ik zal zien als ik terugkijk,
Dat U mij gedragen heeft

Dat Uw armen om mij heen zijn
En Uw liefde mij omgeeft
Dat ik zal zien als ik terugkijk,
Dat U mij gedragen heeft