12 december 2009

Joh 3:16 God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft niet verloren gaat maar eeuwig leven heeft

Iedereen is besmet... Wat nu?
Is er nog iemand met puur bloed over?
Er is maar 1 puur mens nodig...
De dag is voorbij, je rijdt naar huis. Je zet je radio aan en hoort nog net een stukje van het nieuws over een klein dorpje in India waar een paar inwoners plotseling zijn overleden aan een soort griep waar nog nooit eerder iemand van gehoord heeft. Het is niet besmettelijk maar drie of vier mensen zijn dood, het is nogal interessant dus sturen ze er een paar internationaal beroemde dokters heen om dit te onderzoeken.

Je denkt er niet meer echt over na maar zondag, als je thuis komt van de kerk, hoor je nog een radiobericht. Alleen deze keer zijn er geen drie maar 30.000 mensen overleden in dit specifieke deel ergens in de bergen van India. Het is op tv die avond; de nieuwszenders laten een stukje zien over mensen uit een ziektecentrum in Atlanta die erheen gaan want deze ziekte is nog nooit eerder gezien.

Maandagochtend als je opstaat is het belangrijkste bericht van het nieuws. Maar nu is het niet alleen India meer, er zijn ook slachtoffers in Pakistan, Afghanistan, Iran, en voor je het weet hoor je het verhaal overal vandaan komen. Ze noemen het "de mysterieuze griep". De koningin heeft iets gezegd over dat iedereen in Nederland zal bidden voor die arme mensen dat het goed mag aflopen maar iedereen vraagt zich af; hoe gaat dit aflopen?

Dan maakt de president van Frankrijk een aankondiging die heel Europa doet schrikken. Hij sluit de grenzen van Frankrijk. Er mogen geen vluchten vanuit India, Pakistan of een van de andere landen waar deze ziekte is gezien in Frankrijk landen. Daarom kijk je die avond nog een beetje naar het nieuws. Je valt in slaap terwijl een huilende Franse vrouw wordt vertaald in het Nederlands; Er ligt een man in het ziekenhuis in Parijs die aan het doodgaan is door de mysterieuze griep. Het is in Europa.

De paniek breekt uit.

Zover ze weten, heb je het al een week voordat je erachter komt. Dan heb je vier dagen met ongelofelijke symptomen. En dan ga je dood.

Groot-Brittannië sluit ook zijn grenzen maar het is te laat. Ook in Groot-Brittannië liggen er al slachtoffers van de mysterieuze griep in het ziekenhuis.

Binnen vier dagen is deze natie met een grote angst in aanraking gekomen. Mensen kopen kleine gezichtsmaskers en hebben het over; "stel je voor dat het in ons land komt". Predikanten zeiden dinsdag op tv dat dit het oordeel van God is.

Het is woensdagmiddag en je bent op een gebedsmiddag van de kerk om te bidden voor de slachtoffers van deze mysterieuze griep wanneer er iemand schreeuwend naar binnen rent; "Doe de radio aan, doe de radio aan!!!!"

Terwijl de kerk luistert naar de radio wordt het bericht gedaan; Er liggen twee slachtoffers met symptomen van de mysterieuze griep in Amsterdam in het ziekenhuis. Binnen uren gaat deze ziekte het land door. Er zijn mensen die dag en nacht werken op zoek naar een geneesmiddel, maar niks werkt. Ondertussen is de ziekte overal op aarde gezien.

En dan, plotseling is er nieuws:

"De code is gebroken. Er kan een geneesmiddel gevonden worden. Er kan een vaccin gemaakt worden. Het enige wat er nodig is, is het bloed van iemand die nog niet besmet is. Dus overal op aarde wordt er iets simpels gevraagd van de mensen om naar een lokale plek te gaan en hun bloed te laten testen. Dat is het enige wat we van je vragen. Als je de sirenes hoort ga dan snel, stil en veilig naar het ziekenhuis of andere lokale plek waar je bloed afgenomen wordt."

Die vrijdagavond, wanneer jij en jouw gezin daar aankomen is er een lange rij. Iedereen wordt snel in de vinger geprikt en er wordt een labeltje bij gedaan. Er wordt je verteld dat je op de parkeerplaats moet blijven wachten op de uitslag. Als je naam wordt geroepen, kan je naar huis gaan en ben je dus ook besmet.

Je staat daar met honderden mensen doodsbang en je vraagt je af wat er gebeurt en of dit het einde van de wereld is.

Dan komt er een jonge man gillend uit het ziekenhuis die een naam gilt terwijl hij een naamkaartje vast heeft. Wat? Hij roept het nog eens en dan trekt je zoontje van vier aan je jas en zegt: 'Pappa, dat ben ik!'

Voordat je het weet hebben ze jouw jongen gepakt. 'Ho, wacht even, wat gaan jullie doen!' roep je. De arts zegt: 'Rustig maar, zijn bloed is puur. We willen zeker maken dat hij de ziekte niet heeft of krijgt, maar hij heeft waarschijnlijk het goede type.'

Vijf intense en lange minuten later komen de dokters en verpleegsters huilend en elkaar omhelzend naar buiten. Sommige lachen zelfs. Het is een week geleden dat je iemand zag lachen. Een oude dokter komt naar je toe en zegt:" Dank u wel meneer, uw zoons bloed is schoon en puur en we kunnen een vaccin maken.

Het nieuws is snel ook op de parkeerplaats bekend, alle mensen schreeuwen en lachen en bidden en huilen. Maar dan pakt de grijsharige arts jou en je vrouw aan de kant en vraagt of jullie even mee willen komen. 'We hadden ons niet gerealiseerd dat de donor een minderjarige zou zijn en we moeten uw handtekening op een formulier.'

Je begint met tekenen en dan zie je dat de hoeveelheid bloed die nodig is, niet is ingevuld. 'Hoeveel heeft u nodig??' De glimlach van de dokter vervaagt en hij zegt: 'We hadden geen idee dat het een klein kind zou zijn, we waren niet voorbereid, we hebben het allemaal nodig!'

'Maar kan hij geen transfusie krijgen?'

Als we puur bloed hadden... Kan jij tekenen? Het lot van de wereld ligt in jouw handen. Maar het kost je je zoon. Zou je tekenen? Na een moment stilte doe je het. Je mag nog even alleen met hem zijn voor ze beginnen.

Kan jij teruglopen? Kan jij naar die tafel lopen waar hij op zit terwijl hij vraagt: 'pappa?, mamma? Wat gebeurt er?' Kan jij zijn handen nemen en zeggen: 'Zoon, je moeder en ik houden van je en we zouden nooit wat met je laten gebeuren dat niet hoefde te gebeuren, begrijp je dat?'

En wanneer de oude dokter terugkomt in de kamer en zegt: 'Sorry, we moeten beginnen, mensen over de hele wereld zijn aan het sterven.' Kan jij weggaan?

Kan jij weglopen terwijl hij vraagt: 'Pappa? Mamma? Pappa? Waarom heb je mij verlaten?'

Een week later vindt de herdenkingsdienst plaats. Sommige mensen blijven in bed liggen, nemen niet eens de moeite om te komen. Anderen komen niet omdat ze liever naar een dagje uit gaan. En sommige die wel komen, zitten er zonder interesse bij. Zou je willen opspringen en roepen: 'Mijn zoon is voor jullie gestorven, kan het jullie dan niks schelen?'

Is dat het wat God wil zeggen?

Mijn Zoon is voor jullie gestorven, weten jullie niet hoeveel het me kan schelen?

Geen opmerkingen: